Η αυθεντική Garza γραβάτα για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο οίκος ΚΥΔΟΣ καλωσορίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παγκοσμίως γνωστή γραβάτα Garza ύφανσης στη συλλογή του. Πρόκειται για μια μορφή υφάσματος αραιής ζακάρ ύφανσης που προσδίδει στην γραβάτα την ελαφριά αίσθηση γάζας. Άλλωστε η συγκεκριμένη ύφανση, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα υφάσματα γραβατών. Οι χαρακτηριστικές  κυψέλες του υφάσματος επιτρέπουν τη ροή του αέρα και  δίνουν μια μοναδική οπτική υφή που κάνει μια γραβάτα Garza ακόμα πιο εκλεκτική.

grenadine tie, grenadine ties, γραβάτα garza, garza γραβάτα

Σήμερα το ύφασμα Garza, λόγω της πολυπλοκότητας στην ύφανση του, μπορεί να υφανθεί παγκοσμίως μόνο σε δυο οικογενειακά εργοστάσια που διαθέτουν ξύλινους αργαλειούς, άνω των 100 ετών. Είναι αξιοσημείωτο ότι για την ύφανση ενός μέτρου ζακάρ Garza απαιτείται περίπου μία ώρα. Δυο ή περισσότερα στημόνια στρίβονται μεταξύ τους και συνυφαίνονται ταυτόχρονα με πολλά υφάδια. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το αραιό αλλά πολύ σφιχτό και ανθεκτικό ύφασμα. Ο οίκος ΚΥΔΟΣ φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ύφασμα garza μόνο για τους εκλεκτούς πελάτες του.

grenadine tie making como

Επισκεφτήκαμε τα υφαντήρια στο Κόμο της Ιταλίας και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του εργοστασίου και της παραγωγής. Τα υφαντήρια δεν βρίσκονται διπλά στη Λίμνη του Κόμο, όπως κάποιος ρομαντικός θα πίστευε. Βρίσκονται σε μικρά ορεινά και ήσυχα χωριά στα περίχωρα της λίμνης. Μέσα στο χώρο υποδοχής του υφαντηρίου έχουν στριμωχθεί πόστερ και μηχανές ύφανσης που έχουν αποσυρθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλά ειλικρινά πώς θα μπορούσε κανείς να χωρέσει την ιστορία 200 ετών μέσα σε μερικά τετραγωνικά;

grenadine weaving machine

Εδώ είναι ο αργαλειός που φτιάχνει τα μεταξωτά υφάσματα για τις γραβάτες ΚΥΔΟΣ. Βρίσκεται στο ένα από τα δύο εργοστάσια που ιδρύθηκε το 1821 και εξειδικεύεται στο ύφασμα Garza. Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε τον αργαλειό σε λειτουργία:

γραβάτα garza, graza γραβάτα

Ωστόσο οποιοδήποτε σύγχυση με τις πλεκτές γραβάτες πρέπει να αποφευχθεί. Το ύφασμα των  γραβατών Garza είναι υφαντό σε αργαλειό, μεταξωτό, ελαφρύ και δροσερό. Ενώ οι πλεκτές γραβάτες είναι μάλλινες, χονδρές, ζεστές και πλεγμένες όπως οι κάλτσες μας.

Οι γραβάτες Garza ή Γάζα όπως δικαίως μπορούν να ονομαστούν στην Ελληνική γλώσσα,  έγιναν γνώστες τη δεκαετία του ’60 από τις ταινίες του James Bond. Στις μέρες μας αποτελούν ένα από τα βασικά αξεσουάρ της ανδρικής γκαρνταρόμπας, αφού προσφέρουν άνεση, ελαφριά αίσθηση και υφή με χαρακτήρα σε όποιον τις φορά.

Σίγουρα υπάρχουν απομιμήσεις, οι ψευδό- Garza για όσους ξέρουν. Oι ψευδο-Garza είναι οπτικά φτωχές, δεν επιτρέπουν τη ροή του αέρα και προδίδονται δικαίως από την τιμή τους.

Ο ΚΥΔΟΣ είναι η πρώτη και μοναδική εταιρεία που προσφέρει αυθεντικές γραβάτες Garza στην Ελληνική αγορά. Μπορείτε να δείτε πως φτιάχνεται μια εφτάδιπλη γραβάτα σε αυτό το άρθρο.

Αν βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον, μπορείτε να διαβάσετε για ένα ακόμα ιδιαίτερο ύφασμα που χρησιμοποιούμε για τις γραβάτες Madder

Δείτε τις γραβάτες Garza ΚΥΔΟΣ εδώ

 

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο care@kydos.gr