Πως φτιάχνεται μια Εφτάδιπλη γραβάτα ΚΥΔΟΣ

Πως φτιάχνεται μια γραβάτα και πιο συγκεκριμένα μια εφτάδιπλη γραβάτα και γιατί σήμερα υπάρχουν τόσοι λίγοι κατασκευαστές γραβάτας;

Η αυθεντική κατασκευή εφτάδιπλης γραβάτας

Πριν την εκβιομηχανοποίηση των ρούχων, η κατασκευή γραβάτας γινόταν μόνο από το βασικό τους υλικό. Στην περίπτωση μιας μεταξωτής γραβάτας, τότε όλη η γραβάτα φτιαχνόταν μόνο από μετάξι. Το μετάξι διπλωνόταν σε στρώσεις και έτσι ο ράφτης δημιουργούσε τον όγκο της γραβάτας. Φυσικά η κατασκευή γραβάτας ήταν και είναι πιο περίπλοκη από ένα απλό δίπλωμα. Ο αριθμός που διπλώνεται το ύφασμα είναι και αυτός που ορίζει και το όνομα της κατασκευής. Έτσι μια γραβάτα μπορεί να ονομαστεί, τετράδιπλη (η Πανάλαφρη κατασκευή μας), επταδιπλη (η Ελαφριά ή οχταδιπλη κατασκευή μας) είτε δεκάδιπλη. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την εφτάδιπλη γραβάτα.

εφτάδιπλη γραβάτα

Οι γραβάτες του εμπορείου σήμερα

Σήμερα για να καλυφθούν οι ανάγκες ένδυσης, αλλά και για να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους, οι γραβάτες που θα βρείτε στην αγορά, είναι ένα κομμάτι χονδρής φόδρας περιτυλιγμένο με μετάξι. Ο βιομηχανικός τρόπος για την κατασκευή γραβάτας προσφέρει ταχύτητα στην κατασκευή με τη χρήση αυτόματων μηχανών LIBA (δείτε φωτο. πιο κάτω) άρα και χαμηλότερο εργατικό κόστος . Επίσης ο σύγχρονος τρόπος κατασκευής γραβατών επιτρέπει τη χρήση λιγότερου μεταξιού. Μιας και η τιμή καθαρού μεταξιού ορίζεται με το βάρος του και τα ειδικά υφάσματα για κατασκευή γραβάτας έχουν πυκνή ύφανση,  πράγμα που τα κάνει αναπόφευκτα ακριβά, τότε λιγότερο ύφασμα σημαίνει και χαμηλότερο κόστος.

Σαν παράδειγμα ένα μέτρο καλής ποιότητας μεταξωτού υφάσματος για γραβάτες μπορεί να κυμαίνεται σε τιμή χονδρικής από 27 έως και 35 ευρώ το μέτρο και μια χειροποίητη γραβάτα χρειάζεται ένα ολόκληρο μέτρο υφάσματος για το κοινό μήκος γραβάτας των 150 εκατοστών. Οπότε η βιομηχανική κατασκευή γραβάτας μειώνει την εργατοώρα και το κόστος των υλικών σε βάρος της ποιότητας του προϊόντος και σε βάρος της εμπειρίας χρήσης της γραβάτας.

Πως φτιάχνεται μια γραβάτα

Οι γραβάτες που θα βρείτε στην αγορά σήμερα είτε είναι από ένα μαγαζί στο Μοναστηράκι, είτε από έναν διάσημο Ιταλικό οίκο, είναι κατά 99% βιομηχανικές. Αν το καλοσκεφτείτε, η γραβάτες του εμπορίου σήμερα είναι ένα βαμβακερό (στην καλύτερη περίπτωση) κασκόλ περιτυλιγμένο με μετάξι και είναι λογικό να προξενούν δυσφορία σε μια ζεστή χώρα όπως η Ελλάδα.

Στην αντίθετη περίπτωση οι χειροποίητες γραβάτες είναι φτιαγμένες μόνο από μετάξι. Σαν αποτέλεσμα είναι πιο ευχάριστες και ελαφριές όταν τις φοράτε και με μια πανάλαφρη κατασκευή μπορείτε να φορέσετε άνετα μια γραβάτα και το καλοκαίρι. Σε ένα επόμενο άρθρο θα γίνει περισσότερη ανάλυση στο θέμα της φόδρας, αλλά και της ορθής χρήσης της. Μέχρι τότε, αναρωτηθείτε αν θέλετε να φοράτε ένα βαμβακερό κασκόλ στο λαιμό σας στη δουλεία, ή στο γάμο σας, ειδικά με τις καιρικές συνθήκες της χώρας μας.

Πως φτιάχνεται μια εφτάδιπλη γραβάτα ΚΥΔΟΣ;

Οι γραβάτες μας φτιαχνόμαστε με την ίδια τεχνική και εργαλεία που χρησιμοποιουσε προπάππους της οικογένειας σχεδόν 100 χρόνια πριν. Όλα φτιάχνονται αποκλειστικά στο χέρι. Το κόψιμο του υφάσματος, τα γυρίσματα στις μύτες της γραβάτας, το θυλάκι και η ραχοκοκαλιά γίνονται 100% στο χέρι στο εργαστήριο μας στην Ελλάδα από Έλληνες τεχνίτες που έχει εκπαιδεύσει η οικογένεια μας. Αυτό που κάνει τον ΚΥΔΟΣ ακόμα πιο ιδιαίτερο είναι η παντελείς απουσία μηχανών (είτε ραπτικής, είτε κοπτικής) από την διαδικασία παραγωγής, προσφέροντας γραβάτες ραμμένες πραγματικά στο χέρι, ένα επίπεδο πιο πάνω από το «κοινό» χειροποίητο. Κάθε γραβάτα φτιάχνεται στο χέρι μόνο με ψαλίδι, βελόνες και τα καλύτερα υλικά.

Σε αυτό το σύντομο βίντεο μπορείτε να δείτε πως φτιάχνεται μια γραβάτα ΚΥΔΟΣ:

Γνωρίζετε τι είναι μια γραβάτα Garza και μια γραβάτα Madder; Μπορείτε να δείτε εδώ τι έιναι η αυθεντική Garza γραβάτα και εδώ τι είναι μια γραβάτα Madder.

 

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο care@kydos.gr