Τι είναι οι γραβάτες Madder ή Ancient Madder;

Οι γραβάτες Madder αποτελούν φαινόμενο στον χώρο του ανδρικού ντυσίματος. Θεωρούνται το πλέον απαραίτητο αξεσουάρ για έναν καλοντυμένο άνδρα, όπως το τουΐντ σακάκι, ειδικότερα την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι τα ήσυχα ματ χρώματα και η απαλή αίσθηση πούδρας που αφήνει το ύφασμά τους.

Η επιστήμη πίσω από τα υφάσματα για μια γραβάτα Madder

Το όνομα των γραβατών Madder προέρχεται από το φυτό Madder ή Rubia tinctorum γνωστό στη χώρα μας ως Ριζάρι ή Ρουβία ή Βαφική. H Ρουβία παράγει το συστατικό που είναι απαραίτητο για τη φυσική βαφή των υφασμάτων, με πιο χαρακτηριστικό το κόκκινο της Ρουβίας. Η χρήση της έχει διαπιστωθεί σε αρχαίους πολιτισμούς έως και το 1500 πΧ. Με πιο χαρακτηριστικά δέρματα στην αρχαία Αίγυπτο και υφάσματα που χρησιμοποιούσαν οι Δρυΐδες κατά την τελετή ενηλικίωσης των κοριτσιών.

Ορόσημο αποτελεί ο 19ος αιώνας κατά τον όποιο ανακαλύφθηκε ότι η Ρουβία περιέχει το συστατικό Alizarin ένας παράγοντας που έχει την ιδιότητα να χρωματίζει. Αυτή η ανακάλυψη διέδωσε τη χρησιμοποίηση των φυσικών χρωμάτων στη βιομηχανία των υφασμάτων.
Προκειμένου όμως να επιτευχθεί η χρήση του Madder στο μεταξωτό ύφασμα είναι αναγκαίο και το συστατικό Gum Arabic. Το Gum Arabic είναι ένα εκχύλισμα από το δένδρο Ακακία που χρησιμοποιείται για να ενώσει τα χρώματα με το ύφασμα σαν κόλλα.

Η διαδικασία δημιουργίας ενός υφάσματος Madder ξεκινά με την αφαίρεση της φυσικής οργανικής κόλλας του μεταξιού. Στη συνεχεία το μεταξωτό ύφασμα βάφεται με τα χρώματα της Ρουβίας. Στο τελικό στάδιο το βαμμένο πλέον ύφασμα βυθίζεται σε ένα μείγμα βασισμένο στο Gum Arabic για να ενωθεί η βαφή με το μετάξι. Τα ένζυμα από τη βαφή της Ρουβίας και το Gum Arabic δίνουν τα αισθητικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τις γραβάτες Madder.

Τα αισθητικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τις γραβάτες Madder

Η ύφανση του μεταξωτού υφάσματος για τη βαφή Madder είναι το Twill σε διάφορα βάρη. Οπτικά οι γραβάτες madder αναγνωρίζονται από τα ήσυχα, ματ χρώματα του σκούρου κόκκινου, πράσινου, σοκολατί αλλά και των πιο απαλών μπλε και κίτρινου. Η εμφάνιση μιας πραγματικής Madder γραβάτα τους είναι ματ και σε καμία περίπτωση γυαλιστερή. Στην αφή οι γραβάτες Madder είναι πολύ απαλές και έχουν τη χαρακτηριστική αίσθηση πούδρας σαν πολύ λεπτό σουέτ.

Τα σκούρα χειμερινά χρώματα που δίνει η βαφή Madder και η ματ εμφάνιση του υφάσματος κάνουν τις γραβάτες Madder να ταιριάζουν ιδανικά με χειμερινά υφάσματα όπως το τουΐντ και το κοτλέ.
Moroccan Flower Wine Madder Silk Tie

Τι είναι οι γραβάτες Ancient madder

Οι γραβάτες Μadder ονομάζονται εμπορικά γραβάτες Ancient Madder. Η χρήση της βαφής Madder για μεγάλη ποσότητα και παραγωγή δεν ήταν οικονομικά εφικτή για το λόγο αυτό η ανακάλυψη της ουσίας Alizarin από το φυτό Ρουβία το 19ο αιώνα έδωσε τη δυνατότητα στη χημική σύνθεση του Alizarin και επομένως στην εμπορική του χρήση.
Ο στόχος της λέξης Ancient (μτφ. Αρχαίο) χρησιμοποιείται για να δοθεί η απαιτούμενη έμφαση στην παραδοσιακή τεχνική χρωματισμού ενός μεταξωτού υφάσματος Madder, οπότε οι γραβάτες Ancient Madder και οι γραβάτες Madder αποτελούν το ίδιο αξεσουάρ.
Οι αυθεντικές χειροποίητες γραβάτες Madder – είτε Ancient Madder αν προτιμάτε – έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αποκλειστικότητα από τον οίκο ΚΥΔΟΣ.

Μείνετε συντονισμένοι, η συλλογή ανανεώνεται τακτικά Δείτε τη συλλογή εδώ.

Διαβάστε για τις γραβάτες Garza στο άρθρο: Η Αυθεντική γραβάτα Garza για πρώτη φορά στην Ελλάδα