Παγκόσμια ημέρα γραβάτας

Γραβάτα, το καλαίσθητο αξεσουάρ που τονίζει το στέρνο και τον κορμό κάθε καλοντυμένου άνδρα.

 

Η λέξη γραβάτα προέρχεται από την γαλλική λέξη cravate, που σημαίνει Κροάτης. Η ιστορία τοποθετεί την εμφάνιση των γραβατών το 1630, όταν οι Κροάτες μισθοφόροι που συμμετείχαν στον τριακονταετή πόλεμο (1618-1648) φορούσαν φουλάρια γύρω από το λαιμό τους. Το 1635 θέλοντας να αποσπάσουν επαίνους και τιμές παρουσιάστηκαν στον Λουδοβίκο της Γαλλίας. Τα δεμένα μαντήλια στο λαιμό των στρατιωτών προξένησαν μεγάλη εντύπωση στο Γάλλο μονάρχη και τον ώθησαν να εισάγει το “κροάτικο στυλ” και να ιδρύσει το σύνταγμα των Royal Cravattes, των “βασιλικών γραβατών”.

 

Παγκόσμια ημέρα γραβάτας

 

Όλοι οι αξιωματικοί μετά απ΄ αυτό το γεγονός, φορούσαν γραβάτες από μετάξι, ενώ οι απλοί στρατιώτες γραβάτες φτιαγμένες από κατώτερης ποιότητας υφάσματα. Το ταξίδι της γραβάτας συνεχίστηκε από τη Γαλλία στο Βέλγιο, την Ολλανδία και διαδόθηκε χρόνο με το χρόνο στην Αγγλία και σε ολόκληρη την υφήλιο. Η γραβάτα αποτελεί πλέον το απόλυτο αντρικό αξεσουάρ.

 

Την δεκαετία του 1990 οι Κροάτες Μαριάν Μπούσιτς και Ζλάτκο Πέναβιτς ξεκίνησαν μία καμπάνια αναγνώρισης της συνεισφοράς της χώρας τους στον κόσμο. Ως πρέσβη τους επέλεξαν τη γραβάτα. Ιδρύοντας την Academia Cravatica ξεκίνησαν την καμπάνια αναγνώρισης του “εθνικού προϊόντος” τους.

 

Παγκόσμια ημέρα γραβάτας

 

Η Διεθνής Ημέρα Γραβάτας έκανε την πρεμιέρα της στις 18 Οκτωβρίου του 2003, με τον Μπούσιτς και τους συνεργάτες του να την εορτάζουν φαντασμαγορικά. Μία τεράστια γραβάτα τοποθετήθηκε γύρω από την ρωμαϊκή αρένα της κροατικής πόλης Πούλα. Ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο σπάνιο παράδειγμα μοναδικών τεχνολογικών επιτευγμάτων.

 

Παγκόσμια ημέρα γραβάτας

Την ίδια χρονιά η Βουλή της χώρας κήρυξε ομόφωνα την 18η Οκτωβρίου ως «Ημέρα της Γραβάτας».

Η Παγκόσμια ημέρα γραβάτας γιορτάζεται πλέον σε όλο τον κόσμο και οι Κροάτες έχουν την δυνατότητα να υπερηφανεύονται για την συνεισφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Δείγμα αρρενωπότητας, κύρους και σεβασμού η γραβάτα

Μία ποιοτική γραβάτα, από το κατάλληλο ύφασμα, θα αποτελεί πάντα την πινελιά που κάνει την μεγάλη διαφορά στο συνολικό ντύσιμο κάθε άντρα. Ως δείγμα αρρενωπότητας, κύρους και σεβασμού η γραβάτα πάντα θα αλλάζει πλήρως την εικόνα του άνδρα που την φορά.