Μετάξι

Το μετάξι είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυτελή φυσικά υφάσματα. Οι ίνες του παράγονται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα.

Το μετάξι είναι πολύ ελαστικό, δεν τσαλακώνει, δεν ξεβάφει, δεν ξεχειλώνει.

Είναι το δροσερό ύφασμα με την υπέροχη λάμψη που φοριέται όλο τον χρόνο.

 

Τα μεταξωτά υφάσματα είναι υφαντά, δηλαδή τα νήματα υφαίνονται μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί το μεταξωτό ύφασμα.

Ανάλογα με τον τρόπο πλεξίματος και την διαδικασία παραγωγής ένα μεταξωτό ύφασμα μπορεί να είναι από απλή ύφανση, πλεγμένη ύφανση ή ζακάρ.

Ζακάρ

Στην ουσία το Ζακάρ είναι ένα είδος πλέξης, κάτι σαν μοτίβο. Όμως αυτό που κάνει το αληθινό Ζακάρ τόσο όμορφο είναι ότι η διαδικασία παραγωγής του παραμένει ακόμη παραδοσιακή, με εξ ολοκλήρου φυσικά υλικά γεγονός που οδηγεί σε αποτελέσματα υψηλότερης ποιότητας.

Άλλωστε τα εργοστάσια που παράγουν το πραγματικό Ζακάρ ύφασμα είναι μόνο δύο σε ολόκληρο τον κόσμο!

Ο οίκος ΚΥΔΟΣ έχει την τιμή να συνεργάζεται κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα με ένα από αυτά, που έχει την έδρα του στο Κόμο της Ιταλίας.

Για την ιστορία…

Το όνομά του το οφείλει στον Γάλλο έμπορο Joseph Marie Jacquard δημιουργού ενός πρωτοποριακού αργαλειού, ο οποίος εισήγαγε μία νέα μορφή πλέξης που επιτρέπει τη δημιουργία σχεδίων πάνω στο υφάσματα.

Ο αργαλειός αυτός ονομάστηκε Ζακάρ προς τιμήν του εφευρέτη του. Σήμερα όμως, όταν λέμε ζακάρ δεν εννοούμε πλέον το μηχάνημα που εφηύρε ο Jacquard, αλλά ό,τι είναι κατασκευασμένο με την τεχνική αυτή.

Τα αληθινά Ζακάρ υφάσματα δεν είναι τυπωμένα. Η χρήση διαφόρων χρωματιστών νημάτων και τύπων νημάτων μπορεί να προσφέρει όμορφες και μαλακές διαβαθμίσεις χρωματικών τόνων με τα έντονα σκιαγραφούμενα σχέδια που προσθέτουν τον πλουραλισμό του αληθινού υφάσματος Ζακάρ. Αυτή η διαδικασία ύφανσης είναι πιο χρονοβόρα από την τυπική ύφανση οδηγεί όμως σε μοναδικά σχέδια.

Τα αληθινά υφάσματα Ζακάρ είναι κατάλληλα για δημιουργία γραβατών. Έχουν καλύτερη αντοχή στη χρήση και μπορούν να είναι πιο ελαστικά από τα υφάσματα που δημιουργούνται μέσω των βασικών τεχνικών ύφανσης.

Ο οίκος ΚΥΔΟΣ κατασκευάζει αποκλειστικά για τους πελάτες του Ζακάρ γραβάτες.